Skrivet av: Sanna | 18 februari, 2011

Krokvägar & triggers

I går kväll hamnade jag framför nyheterna på tv:n och för en gångs skull så kändes det riktigt upplyftande! Mitt ibland nyheternas behag kom ett inslag om sånt som berör mig oerhört, nämnligen alla dessa bantningspreparat och substitut för riktigt mat. Under en längre tid har jag själv agerat försökskanin och varit mer eller mindre slav under dessa sk mirakelkurer. Idag vill jag bara kräkas på dem, visst för vissa kan det funka, men har man allvarliga problem med kosten i form av tex ett sockerberoende så är dessa helt enkelt ”crap”, för mig var de riktiga triggers, ungefär som att självmant ropa på vargen och sen är fighten igång..

 Att ingå svältkurer, leva på bars i olika former och smaker, är det naturligt, är det så vi vill leva? Är det så vi vill ha det? Att få människor att förstå, det är inte det lättaste, ofta måste man prova själv för att inse konsekvenserna och summan av kardemumman. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för dessa produkter, både till dig som misstänker att du har ett sockerberoende och till dig som vill leva sunt, en sak vet jag, socker hjälper dig inte att lyckas. Vi får i oss tillräckligt med socker i andra former, socker är inte bara det där vita kristallpulvret, det finns nästintill överallt. Och tänker man till, om du tänkt lägga ner ditt ”socker”ätande, undvika detta, hur smart är det då att stoppa något som både smakar och ser ut som riktigt ”socker”, hur mycket sätter inte det igång suget? Varför ska man utsätta sig för det? Jag brukar använda mig av ett uttryck: Led mig inte i frestelse för dit hittar jag själv.

Jag blev så glad och tacksam för nyhetsinslaget, (HURRA!!!) och jag hoppas verkligen att folk vaknar och blir mer medvetna inför sina val av vad vi väljer att stoppa i oss, visst är det enkelt, konceptet är inte fel, det är innehållet som i min mening är oerhört missvisande och för vissa rent ödestigert, det finns alternativ, om man bara vill 🙂

Det finns inga genvägar till en ändrad livsstil däremot är världen full av företag som skor sig rika på våra olika tillstånd och känslor. Vissa kallar det för att banta, jag är allergisk emot detta ord. Det handlar om att hitta mat  man mår bra av, och göra förändringar som består, tillfälliga snabblösningar funkar för vissa men inte för alla. Vi är alla olika och vi reagerar därför olika av olika saker.

Ökad medvetenhet? Ja tack! 🙂

Klippet finns att se här, ca 17 minuter in i nyhetsuppslaget: http://svtplay.se/v/2330341/rapport/17_2_19_30?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2330341/sb,p103263,1,f,-1

Vill du läsa mer om Andreas Eenfeldt: www.kostdoktorn.se


Responses

  1. Jag håller med ”kostdoktorn” om att det är cyniskt att först ge överviktiga socker och sen säga att dom äter för mycket energi för den lilla motion man orkar med när man är överviktig. Cirkelresonemang (eller moment 22) är väl rätt benämning.

    • Kunde inte sagt det bättre själv! Tack för inlägget 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: